POPIS: Chmel otáčivý (Humulus lupulus L.) je vytrvalá pravotočivá popínavá rostlina s četnými podzemními výhonky. Lodyha chmelu je pevná a drsná, dorůstá do délky tří až pěti metrů, výjimečně až do deseti. Listy jsou jednoduché, dlouze řapíkaté, laločnaté. Chmel je dvoudomá rostlina, tzn. že samčí a samicí květy se vyvíjí na různých jedincích. V kultuře se pěstují pouze samicí rostliny. V květenstvích jsou nápadné především zelenavé listeny s po-hárkovitými žlázkami. Plodem je nažka, ale u pěstovaných forem se často vůbec netvoří.
Humulus lupulus
ROZŠÍŘENÍ: Chmel otáčivý roste na vlhkých stanovištích nižších poloh. Setkat se s ním můžeme na březích řek, v lužních lesích a olšinách, kde tvoří často rozsáhlé porosty. Celkový areál rozšíření zahrnuje rozsáhlou oblast mírného pásma Evropy a Severní Ameriky.
SBĚR: Drogu tvoří chmelové šištice (Strobilus lupuli), nebo samotné chmelové žlázky (Glan-dulae lupuli). Chmel se sbírá od poloviny srpna, kdy je obsah účinných látek maximální. Suší se při teplotě 40 - 50° C.
OBSAHOVÉ LÁTKY: Silice s terpenoidy(humulen, myrcen), hořčiny(humulon, lupulon, kohumulon apod.), xantohumol, flavonoidy, třísloviny, cholin a adenin.
VLASTNOSTI: Stomachikum - amarum, stomachikum - aromati-kum, diuretikum, antiseptikum, sedativum, mírné hypnotikum, afrodisiakum a fytoncidum.
ÚČINEK NA ORGANISMUS: Hořčiny působí na vylučování žaludeč-ních šťáv, podporují trávicí procesy. Jsou mírně močopudné. Lupulin tlumí činnost mozkové kůry, zpomaluje srdeční činnost a uvolňuje napětí hladkého svalstva. Chmel se používá při nervové podrážděnosti a nespavosti, neboť uklidňuje celý organismus (zvláště vhodný je při nespavosti). Dále má anti-bakteriální účinky.
POUŽITÍ: Zapař připravíme z 1 kávové lžičky chmelových šištic a šálku vody. Maximální jednotlivá dávka je 10 g a maximální denní dávka 15g. Z této drogy můžeme připravit také macerát.
Chmelové žlázky se užívají i v kapslích a pilulkách.
TOXICITA A VEDLEJŠÍ ÚČINKY: Pozor! V nadměrných dávkách může mít nežádoucí vedlejší účinky.
ČAJOVÁ SMĚS NA UKLIDNĚNI V KLIMAKTERIU:
šištice chmelu 5 dílů
nať kontryhelu 5 dílů
nať řebříčku 4 díly
nať benediktu 4 díly
nať routy 3 díly
kořen kozlíku 3 díly
nať třezalky 3 díly
naťjmelí 2 díly
nať srdečníku 2 díly
Dvě lžíce směsi zalijeme půl litrem vroucí vody a necháme přikryté vyluhovat asi 20 min. Pijeme 3x denně