Otravy potravinami patří k nemnoha otravám, které přicházejí hromadně - nejčastěji postihne několik členů téže rodiny nebo strávníků téže kuchyně či restaurace. Zejména s nadcházejícími letními měsíci musíme počítat s tím, že se potraviny rychleji kazí a příležitostí k otravě potravinami je mnoho. V tomto článku se nebudeme zabývat otravami houbami a jen okrajově salmonelami a botulismem - vše probereme v samostatných kapitolách.

 

Existuje několik mechanismů otravy potravinami:

  1. nezávadné potraviny byly kontaminovány nebezpečnou látkou
  2. požitá potravina nebyla sama o sobě jedovatá, ale způsobila potíže
  3. požitá potravina byla sama o sobě jedovatá

 

Škodliviny v nezávadných potravinách

 

K potravinám se přidávají některé látky pro zlepšení vůně,chuti a barvy. Nejnebezpečnější je methanol nebo denaturovaný líh, který se přidává do pokoutně vyráběného alkoholu. Konzumace takové lihoviny může způsobit oslepnutí až smrt.

Dnešní normy zakazují přidávat do potravin nekvalitní nebo jedovaté suroviny, přesto se tak občas stává - vizte aféra s jedovatým náhradním dětským mlékem v Číně.

V minulosti byly otravy různými náhražkami přidávanými do potravin poměrně časté, dnes jsou spíše vzácností. Za zmínku stojí snad dusitany, které se mohou vyskytovat v pitné vodě a v zelenině, mohou způsobit otravy kojenců a batolat (methemoglobinémie).

Nebezpečné mohou být i konzervační prostředky přidávány do potravin. Jejich závada spíše spočívá v zakrytí možného zkažení potraviny než ve skutečném ohrožení konzervačním prostředkem. Na obalech výrobků by měly být uvedeny přesné dávky použitých konzervačních prostředků. Jedná se nejčastěji o:

  • - sůl, cukr, alkohol, ocet, olej
  • - kysličník siřičitý, kyselina benzoová, sylycilová, mravenčí, sorbová, mléčná, kreosotinová, boritá, sírová, fluorid sodný, vodní sklo
  • - antibiotika tvoří zvláštní skupinu. Antibiotika bývají podávána drůbeži a pokud není doržena předepsaná lhůta mezi posledním podáním antibiotik drůbeži a její porážkou, dostávají se antibiotika do masa a ohrožují člověka vznikem senzibilizace popř. resistence mikroorganismů.

V dnešní době se již nesetkáváme s kdysi častými otravami olovem z pitné vody proudící v olověných trubkách. Mohou se vyskytnout otravy z hnojiv a postřiků zemědělských plodin. De facto se jedná o otravy způsobené nedbalým čištěním a mytím ovoce a zeleniny.

 

Nejedovaté potraviny způsobily potíže.

 

Zde se jedná buďto o alergickou reakci nebo o požití nevhodných kombinací potravin. Potravina může být sama o sobě jedovatá nebo v nezávadné potravině vznikne jed rozkladem a působením chemických pochodů.

Všichni víme, že vypití většího množství  vody na bobtnavé ovoce působí těžké zažívací poruchy - jedná se o potíže způsobené mechanickým bobtnáním. Někteří lidé nesnesou vodu nebo mléko po vepřové pečeni. Kombinace pokrmů příliš mastných a kyselých může u disponovaných jedinců vyvolat pankreatitidu. Hořčice může podráždit trávící ústrojí natolik, že se může uplatnit alergie z potravin, která by se jinak neprojevila.

 

 

 

 

Prof. Vondráček kdysi vyzkoušel sám na sobě prudké zažívací potíže po racích, které požil po rostbífu s anglickou hořčicí. Odděleně snášel obojí dobře. Ostatním přítomným, kteří jedli raky a nejedli hořčici se nestalo nic.

 

Mléko je v dnešní době elativně bezpečné. Problematické může být domácí mléko nebo mléko z malochovů. Kromě kontaminace bakteriemi mohou do mléka přecházet jedovaté alkaloidy z bylin, které krávy sežraly. U sýrů se vyvarujte konzumace po záruční lhůtě, zejména u sýrů plísňových.

Zvláště maso obvykle rychle podléhá zkáze. Nejrychleji maso sekané, rozmělněné a vnitřnosti. Požití zkaženého masa může vyvolat kromě GIT potíží i otravy podobné otravám strychninem nebo atropinem.

Taková otrava se projevuje poruchami zraku, rozšířenými zornicemi, vyschlými ústy. Většinou přejde bez následků. Zvláště nebezpečná jsou játra. Škrábaná játra ponechána delší dobu v teple a následně tepelně upravená mohou vyvolat i smrtelnou otravu.

Známým alergenem je maso korýšů - raků, humrů. Jsou známy případy, kdy se dva lidé rozdělili o chlebíček s humří majonézou - jeden se otrávil, druhému nic nebylo. Pozor bychom si měli dávat na opakovaně ohřívané pokrmy. Byly zaznamenány případy otrav po ohřívaném hovězím guláši.

Dříve byly časté otravy z mouky, ve které byly přimíchány námelové alkaloidy - dnes jsou, díky přísné kontrole podobné otravy skutečnou vzácností, stejně jako otravy masem živočichů, kteří pozřeli jedovaté byliny nebo dlouho odleželou zvěřinou.

Nepříjemné zažívací obtíže způsobují žluklé tuky a oleje.

Vejce bývají považována za neškodnou potravinu - neprávem. Mohou být infikována, mohou obsahovat parazity, mohou v nich probíhat rozkladné procesy. Zvláště nebezpečná jsou vejce kachní, která často obsahují salmonely přenesené z pohlavního ústrojí kačera. Var k usmrcení salmonel nestačí.  Proto doporučujeme konzumovat raději pouze prověřená vejce, která prošla státní kontrolou a nekupovat vejce na trhu od drobných chovatelů. Nikdy z roztlučených vajec neuchovávejte samotné bílky nebo žloutky. Zvláště nebezpečné jsou bílky, kde se mohou již po několika hodinách vytvořit jedy z rozložených bílkovin. Otrava se projevuje zvracením, průjmem, zrychlenou srdeční činností, obrnami, závratěmi, mdlobami a horečkou. Onemocnění může trvat i několik dní.

 

U zeleniny bývají závadné druhy obsahující množství kyseliny šťavelové - šťovík a reveň.

Zelenina je poměrně nejnevinnější ze všech potravin. Ani zkažená, plesnivá a zahnívající nevyvolá tak těžkou otravu jako rozložené bílkoviny v mase. Také zeleninové konzervy jsou méně nebezpečné než masové. Pozření zkažené zeleninové konzervy se obvykle odbude pouze zažívací poruchou.

Ovšem pozor! Zelenina je velmi nebezpečná, pokud se jedná o přenos nákaz - např. salmonely, listerie atd. . Jedná se zvláště o situace, kdy při přípravě jídla jsou používány stejné nástroje pro práci se syrovým masem a následně syrovou zeleninou, která má sloužit jako příloha. V letních měsících je proto lepší se těchto příloh v restauracích vyvarovat a doma dbát pečlivě na oddělování masa a zeleniny při přípravě, stejně jako na čištění zeleniny. Navíc, i zeleninové konzervy mohou obsahovat botulin.

Nebezpečné mohou být  brambory. Nezralé nebo naklíčené brambory mohou obsahovat až 1% solaninu, přičemž norma je do 0,01% a nebezpečný už je obsah od 0,2%. Toxická dávka solaninu je 0,3g, takže k otravě stačí půl kilogramu brambor.

Otrava se projevuje škrábáním a pálením v krku, nevolností, zvracením, bolestmi hlavy, průjmy, horečkou, zčervenalým obličejem, zmodralými rty, hučením v uších, poruchami vidění a křečemi. Je proto potřeba se striktně vyvarovat zelených a naklíčených brambor. Brambory se nikdy nesmějí skladovat na světle.

Nezralé ovoce může způsobit závažné zažívací obtíže a to jednak bobtnáním, ale také vlivem organických kyselin. Nebezpečné je požití některých druhů ovoce ve větším množství zejména pro malé děti. Patří sem citrusy, především citróny, jahody, borůvky . Tropické ovoce může vyvolat alergii proti tropickým plísním, které přirozeně obsahuje.

Pecky meruněk a broskví obsahují nebezpečný amygdalin. Ve starém Egyptě se používalo broskvových jader k popravám.

 

Léčení otrav potravinami

 

Nejprve je potřeba dostat škodlivou látku z těla. Proto se vyplachuje žaludek a vyvolává zvracení. Nikdy nepodáváme tuková projímadla ( ricinový olej) , která by mohla zvýšit vstřebávání látek rozpustných v tucích. Nemocné je potřeba hydratovat. Voláme lékařskou pomoc. Otravy jídlem obvykle mívají dobrou prognózu, ale pouze lékař může rozlišit, zda se jedná o otravu nebo také infekci z potravin.

 

 

 

 

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Myomy

myom Děložní myomy jsou benigní (nezhoubné) nádory, které vyrůstají z děložní stě­ny tvořené hladkou svalovinou. Postihují 30-40% žen v produktivním věku. U ně­kterých žen myomy nevyvolávají vel­ké obtíže a stačí je jen sledovat v rám­ci pravidelných gynekologických prohlí­dek (zejména ultrazvukem).

Číst dál...

Endometrioza

endometriozaVeškeré informace o endometrioze nám poskytl prof. MUDr. Jaroslav Živný, DrSc. přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze, kde se nachází, jediná svého druhu v republice, specializovaná ambulance pro diagnostiku a léčbu endometriozy.

Číst dál...

Gynekologické záněty

gynezanetyZáněty ženských pohlavních orgánů jsou infekční onemocnění vyvolaná bakteriemi, viry, kvasinkami, parazity a často je původců více najednou (infekce polymikrobiální). Původce ifekce může být již existující v pochvě či na zevním genitálu nebo je do organismu zanesen zvenčí.

Číst dál...