II. část rozhovoru s  prof. MUDr. Martinem Friedem, CSc., vedoucím obezitologické sekce centra ISCARE IVF a.s.

V minulém rozhovoru jste se zmínil o různých chorobách spojených s obezitou. ..

Ano, nejčastěji obezitu provází tzv. diabetes druhého typu. 80% obézních lidí trpí tímto typem diabetu. Když  zhubnou, odstraní příčinu diabetu a jsou v 80% vyléčeni. Najednou nepotřebují ani inzulín ani dietu - jsou normalizováni.Proto patří do týmu odborníků, kteří se zabývají léčbou obezity i diabetolog.Dnes už není výjimkou, že právě diabetolog pošle svého pacienta za námi na bariatrický chirurgický výkon.Nebudu moc přehánět když řeknu, že bariatrická chirurgie patří k nejúčinnějším metodám léčby diabetu druhého typu.

 

Lze určit hranici tloušťky, od které postiženého  ohrožuje diabetes? Např. pomocí BMI?

Ví se, že s BMI nad 35 jsou lidé 10x více ohroženi cukrovkou než lidé s BMI nižším.

 

Jak je to s genetickým naprogramováním některých lidí k tloustnutí?Jak poznám, jestli jsem zrovna já ohrožená a měla bych si dávat větší pozor?

To se na první pohled skutečně nepozná. Ale pokud se ve vaší rodině vyskytuje obezita, můžete to předpokládat.

 

Poznám alespoň, jestli moje dítě není ohroženo obezitou?

Je to podobné, pokud se ve vaší rodině a/nebo v rodině vašeho partnera vyskytuje obezita nebo nadváha, je zde velká pravděpodobnost, že dítě bude mít rovněž sklony k obezitě. Nemusí to tak nutně být, ale rozhodně je více ohroženo než dítě z rodiny, kde jsou všichni štíhlí.Samozřejmě zde nehraje roli pouze genetika, ale také životní styl a stravovací návyky těchto rodin.To vše se vzájemně podmiňuje.Sedavý způsob života bez pohybu strávený na gauči s talířem hranolek, hamburgerem a colou u jedince se genetickou dispozicí k obezitě vede nevyhnutelně k tloustnutí a následným komplikacím.

 

Jak tloustnutí dětí zabránit?

Rozumní rodiče vědomí si těchto rizik, kromě toho, že se snaží dělat něco se sebou, aby „dítěti dlouho vydrželi", protože obezita významně zkracuje délku života, budou se rovněž snažit vést dítě, v jeho vlastním zájmu, ke zdravému způsobu života, sportu a odpovídajícím stravovacím návykům.Tím lze do určité míry geneticky-sociální rizika eliminovat.

WHO ( Světová zdravotnická organizace )  a EU se dnes kromě léčby obezity soustředí také na prevenci obezity a to především na prevenci dětské obezity.Výskyt obezity mezi dětmi a dospívajícími stále roste.Může se stát, že už za dvě generace budou obezitou trpět tři čtvrtiny populace a neobézní lidé budou spíše výjimkou. Existují tedy programy v rámci EU, které se tento problém snaží řešit.Jedná se o podporu pohybu, sportu, zdravé stravy. Např. v jedné nejmenované evropské zemi provedl místní známý šéfkuchař rozbor jídelníčku na 40 vybraných školách.Zjistil že dětem jsou podávaná nutričně nezajímavá zato kaloricky velmi bohatá jídla.Z celé akce vyplynul závěr, že kdyby ve školách podávali dětem psí a kočičí konzervy, dostávaly by vyváženější stravu než za daných podmínek. Psí konzervy obsahují mnohem více důležitých živin a méně tuku, koření, soli a umělých přísad než jídlo podávané běžně ve školních jídelnách.

 

Děti jsou velmi ovlivněny reklamou, televizí, internetem, spolužáky...

To je pravda a příklady táhnou. Na jedné straně se využívají známé osobnosti jako třeba sportovci, aby děti nalákali na hřiště a do tělocvičen, na straně druhé často tytéž osoby vystupují v reklamách na sladkosti.Problém spočívá v tom, že špičkoví sportovci mají obrovský energetický výdej, takže si skutečně mohou dovolit jíst čokoládové tyčinky, ale děti, které je napodobují pojídají čokoládu většinou vsedě u televize a to může být katastrofa.

 

Existuje nějaké doporučení, co tedy dávat dětem jíst? Myslím, že dnešní člověk je velmi zmatený protichůdnými informacemi o prospěšnosti nebo naopak nebezpečnosti různých potravin.Chvíli se vynášejí např. mléko, vejce a drůbež jako vhodné potraviny, vzápětí se tytéž potraviny zatracují....

Tak jako ve všem je třeba se držet zdravého rozumu a vyhýbat se extrémům.Člověk je od přírody všežravec.Nejsem zastáncem přílišného omezovaní ve složení jídelníčku. Myslím, že lidé by měli jíst cokoli, na co mají chuť, ale v rozumné míře - nepřejídat se, nekonzumovat jednostranně pouze jeden druh potravin - např. uzeniny atd. Já bych dětem nezakazoval ani sladkosti ani hranolky a hamburgery. Striktní omezení a zákaz takových pochutin často vede následně, podle přísloví o zakázaném ovoci, k jejich nadměrné konzumaci. Pokud jsou energeticky bohaté potraviny pouze doplněním jídelníčku, nikoli jeho hlavní složkou, konzumují se tedy občas a v rozumné míře a navíc je tato konzumace doplněna přiměřeným množstvím pohybu,nelze nic namítat.

 

Vy tedy svým pacientům nedoporučujete, dnes populární, diety založené na vyloučení určitých potravin?

Já tyto diety nezatracuji. Často mohou skutečně pomoci, ale své pacienty se snažím spíš vést k tomu, aby věnovali pozornost množství jídla, než abych striktně zakazoval některé potraviny.Jinými slovy, ať raději zkusí každou porci jídla snížit třeba o čtvrtinu.Upřímně řečeno jsem přesvědčen, že když si jednou za čas dám škvarky nebo bůček, protože to jsou moje oblíbená jídla, tak pokud to skutečně udělám jednou za čas a v přiměřeném množství, tak se kvůli tomu jistě nestanu extrémně obézním.Když to není denně a když to není kilo, tak proč ne?!

 

Když se vrátím k té genetice, jak naopak poznám, že si s váhou nemusím dělat starosti, že mohu více hřešit?!

Tohle lidé obvykle vypozorují sami.Vědí to o sobě...

 

A co situace,kdy relativně štíhlý jedinec, který do té doby konzumoval cokoli a nemusel se omezovat, náhle začne tloustnout, protože došlo k nějaké změně v jeho životním stylu...

Ano, názorným příkladem jsou výše zmínění sportovci.Dokud aktivně sportují, mohou jíst cokoli a v jakémkoli množství a netloustnou. Ve chvíli, kdy s aktivním sportem skončí a nezmění stravovací zvyklosti začnou velmi rychle přibírat.To je jeden příklad. Jiným příkladem jistě je, když je někdo zvyklý denně jezdit do práce 15km na kole nebo chodit pěšky a náhle začne jezdit autem, měl by se předem zamyslet zda adekvátně nesnížit svůj  energetický příjem nebo nekompenzovat úbytek energetického výdeje jinou aktivitou - preventivně.

 

Je možné změřit energetický výdej konkrétního člověka?

Je to možné. K tomu slouží např. kalorimetry. Měří se klidový energetický výdej i výdej při zátěži. Je to jen orientační ukazatel, který nám dává přibližnou představu, jak má daný jedinec nastaven metabolismus.

 

Četla jsem, že ženy mají denní energetickou spotřebu 7000kJ a muži 9000kJ a když dlouhodobě tuto spotřebu sníží např. o 1000kJ, hubnou....

V podstatě to tak nějak je, ale daná čísla samozřejmě neplatí pro všechny - je to statistický průměr.Jinou spotřebu bude mít 190cm vysoký hokejista a jinou 170cm vysoký úředník.

 

Doporučujete pacientům vést si záznamy všeho co snědí?

Tohle je vhodné pro lidi, kteří o sobě tvrdí, že zhubnout nemohou, přestože „vůbec nic nejedí".Takových, kteří to o sobě tvrdí je mnoho. Když si začnou sepisovat co za celý den zkonzumují, téměř vždy se ukáže, že to s tím hladověním není tak dramatické.Tu a tam něco uzobnou, ani si to neuvědomují, takže když jsou k sobě poctiví, cesta jak zhubnout se najde.

 

Jak se díváte na různé hubnoucí kůry, čaje, koktejly, tablety z lékáren? Fungují?

Reklama na tyto prostředky v lidech vyvolává pocit, že si je koupí, lehnou si na gauč k televizi a zhubnou. To je přirozená lidská vlastnost, že každý chce zhubnout bez toho, aby se musel nějak omezit nebo snažit.Tak to ale nefunguje.Kdyby bylo v přiloženém letáku napsáno, že s tímto přípravkem člověk zhubne, pokud bude x hodin denně sportovat a o x kJ ochudí svůj jídelníček, nikdo by si je nekoupil.

 

Je pravda, že v lidském životě existují určitá období, kdy se zpomaluje metabolismus?

Je to pravda. Je obtížnější hubnout ve vyšším věku.Ale není to jen zpomalením metabolismu. Svou roli zde hraje i více pohybu  mladších lidí, třeba jen proto, že starší lidé jsou vlivem různých chorob, pohybliví méně.Celkově by se starší lidé měli snažit udržet si určitou optimální váhu a nepouštět se na vlastní pěst do drastických diet. Kromě poškození zdraví kůže ve vyšším věku ztrácí  elasticitu a mohou vzniknout neestetické kožní přebytky a vrásky.

 

Jak vaši pacienti řeší velké přebytky kůže po zhubnutí?

Pacientům, kterým po zhubnutí zůstaly kožní převisy a s tím související problémy jako zapářka kůže atd., nabízíme chirurgické řešení tohoto problému.Jedná se ale o kožní převisy velkého rozsahu na určitých částech těla, kde přebytečná kůže pacientům překáži v pohybu nebo je nepříjemná z hygienického hlediska. Vrásky neodstraňujeme.

 

Takže obezitu řešíte skutečně komplexně...

Ano, tím je výjimečná ČR a naše centrum Iscare, že o pacienta pečujeme komplexně, mezioborově.

 

Mnoho knih o hubnutí a dietách naleznete v e-shopu www.knihy-na-siti.cz .

Jak podpořit hojení a urychlit rekonvalescenci po operacích si přečtěte na stránkách www.wobenzym.cz .

 

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Myomy

myom Děložní myomy jsou benigní (nezhoubné) nádory, které vyrůstají z děložní stě­ny tvořené hladkou svalovinou. Postihují 30-40% žen v produktivním věku. U ně­kterých žen myomy nevyvolávají vel­ké obtíže a stačí je jen sledovat v rám­ci pravidelných gynekologických prohlí­dek (zejména ultrazvukem).

Číst dál...

Endometrioza

endometriozaVeškeré informace o endometrioze nám poskytl prof. MUDr. Jaroslav Živný, DrSc. přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze, kde se nachází, jediná svého druhu v republice, specializovaná ambulance pro diagnostiku a léčbu endometriozy.

Číst dál...

Gynekologické záněty

gynezanetyZáněty ženských pohlavních orgánů jsou infekční onemocnění vyvolaná bakteriemi, viry, kvasinkami, parazity a často je původců více najednou (infekce polymikrobiální). Původce ifekce může být již existující v pochvě či na zevním genitálu nebo je do organismu zanesen zvenčí.

Číst dál...