Dávkování a příprava čaje


Základním pravidlem přípravy je zalití jedné čajové lžičky čaje 150 ml

vroucí vody v porcelánové nádobě s vestavěným sítkem a víkem. Čajové lístky spařujeme vždy v zakryté nádobě, aby neunikla nejtěkavější složka aroma.


V některých zemích čajové lístky nechají nejprve rozvinout v páře, až pak
je spaří vodou.
Čaj se nechá 2 - 5 minut louhovat, pak se scedí do šálu, z něhož se čaj
pomalu pije. V Íránu čaj rádi pijí s hlubších podšálků, kde dříve chladne.
Při přípravě čaje v samovaru se čajový koncentrát z konvičky, která se
nahřívá na samovaru dolévá v šálku převařenou čistou vodou ze samovaru.


Účinky čaje v závislosti na přípravě a době louhování
Účinek čaje je rovněž závislý na způsobu přípravy.

...do 2 minut

Ihned po zalití vroucí vodou se rozpouštějí účinné alkaloidy a aromatické a rychle rozpustné
chuťové látky a po dvou a půl minutách se jejich podíl již podstatně
nezvýší. Takový čaj působí mimořádně lahodně a povzbudivě.

 

...2-4 minuty

Čaj zapařovaný po dobu do 4 minut, kdy se již uplatní část tříslovin a pektinů, působí vyváženě a harmonizačně. Po této době se rozpouštějí třísloviny, pektiny, důležitá část bioflavonoidů a ostatní látky, které pak mají na psychiku spíše tlumivý účinek, ale některé z nich mají podstatný léčebný vliv - např. jako antioxidanty a bioflavonoidy.

 

...5minut a déle

Čaj pařený déle než pět minut ztrácí charakteristické vlastnosti, chuť a vůni, zejména pro vysoký obsah tříslovin. Použije se pouze jako protijed, proti průjmům a na obklady (na spáleniny, víčka zanícených a unavených očí, některé kožní problémy včetně bakteriálních a virových infekcí aj.).
K takovým účelům se louhuje i dvacet až třicet minut, nebo se
nechá přejít varem. Takový čaj je po vychladnutí vhodný i na obklady
unavených nebo popálených očí. Na oči můžeme přiložit i použité sáčky
porcovaného čaje - látky potřebné pro obklady se louhováním do 5 minut
neztratí a naopak se vyplaví látky pro oči zbytečné (kofein).

 

"Některé černé čaje jsou přímo nemilosrdné - stačí například patnáct
vteřin louhování navíc a z vynikajícího Darjeelingu se stane trpká tekutina naprosto nevhodná k pití. Cejlonské čaje jsou milosrdnější, minuta či dvě navíc kvalitě nikterak neublíží. Většina ostatních se nachází mezi těmito dvěma extrémy.

 


Louhování podle druhu čaje

Důležitým hlediskem je velikost lístků: čím jsou větší, tím déle se musí
čaj louhovat, čím je menší, tím je povrch více vystaven působení vody a
lahodná chuť se rychleji dostane ven. Máte-li tohle na paměti, je vhodné
zkoušet optimální časy pro vaše oblíbené druhy. Pokud svou činnost berete
vážně, dříve nebo později si k tomuto účelu pořídíte časoměřič.


Zelené čaje by se z konvice měly nalévat po jedné až dvou minutách. Poté
se na lístky může znovu nalít voda.

Černé čaje typu CTC (cut-tea-curl)
někdy stačí louhovat minutu. Všeobecně však platí, že žádný tradičně
zpracovaný černý čaj by se neměl louhovat méně než tři - čtyři minuty.
Pro většinu malolistých cejlonských čajů je ideální doba louhování 5 minut.


Cejlonské druhy Orange Pekoe a další velkolisté čaje (např. Formoosa
oolong) jsou nejlahodnější po 7 minutách louhování.

Earl Greey a Lapsang Souchong jsou na tom stejně jako černé čaje. Jiné voňavé druhy však vyžadují kratší dobu (3 minuty), jinak ztratí svou příchuť. ...
Pamatujte si také, že čaj obsahuje polyfenoly, které uklidňují tělo i
duši. Tyto látky se začínají uvolňovat v třetí minutě louhování, po pěti
minutách se však (některé) z nápoje vytrácejí. V této době louhování se tedy skrývá tajemství večerního čaje, který mnoha lidem zajišťuje klidný spánek."


Dávkování čaje
"Není přesné vodítko, kolik lístků kterého druhu při přípravě použít. To

správné dávkování, které vyhovuje právě vám, musíte objevit sami. Obecně se doporučuje jedna čajová lžička na osobu a šálek. Ovšem u lehčích druhů,
jako je např. Darjeeling, můžete množství trochu zvýšit, zatímco u takových
druhů, jako je Broken Orange Pekoe, který má svíravou chuť, můžete trochu
ubrat."

 


Servírování čaje
 Čaj nesmí přijít do styku s kovem, používají se výhradně porcelánové,

skleněné nebo kameninové nádoby. Pro větší počet hostů se do větší nádoby
dá tolik lžiček čaje, kolik je hostů, plus jedna lžička "na džbánek".
K dochucování lze použít med, karamel, ovocné šťávy a koncentráty jako
džem, list stévie, některé aromatické rostliny (např. květ jasmínu, pomerančovníku), koření (např. směs mletého křebíčku a kardamomu, nebo hřebíčku, zázvoru, skořice a kardamomu. Znalci tvrdí, že nejlépe lze vychutnat čaj neslazený.Delší doba louhování (zejména, pokud vaříme čaj silný) zvýšeným vylouhováním tříslovin zvyšuje trpkost čaje. Kvalitní ocelové nádobí chuť čaje a jeho oxidaci neovlivní, nevíme však, zda nedochází ke zkreslení energoinformačního vlivu, který ovšem využíváme spíše u jiných bylin než u čajovníku (např. u homeopatických čajů a homeopatického vlivu "normálních" bylinných čajů).

 

Čaj s citronem
Někdo považuje přidání citronové šťávy do čaje za barbarství, ale, pokud je
výsledkem chutný, léčivý a osvěžující nápoj - tato zásada neobstojí. Navíc
citron chrání lépe čaj před oxidací a pomnožením kvasinek, takže se dá pít
jako studený čaj i druhý den. Vitamín C a bioflavonoidy obsažené v citronu
zlepšují účinek některých složek čaje a jsou užitečné zejména při zánětech
a nachlazení.

 

Ohřívání čaje
Z léčebných i kulinářských důvodů vychladlý čaj nepřihříváme

a neponecháváme do druhého dne. Výjimku má jen čaj s citrónem, který
můžeme uschovat v chladničce a pít druhého dne místo limonády.
Pokud čaj skladujeme v termosce, přesvědčíme se, zda je opravdu čistá,
zárodky plísní, bakterií a kvasinek mohou proměnit léčivý čaj na
škodlivý.



Údržba čajového nádobí
Nádoby na čaj se myjí pouze horkou vodou bez saponátů.

Čaj velmi snadno (podobně jako mléko či jablka) přijímá nejrůznější pachy, musí být proto uložen výhradně jen vedle potravin co nejméně aromatických. Tam, kde uchováváme čaj samozřejmě neskladujeme ani parfemované mycí a prací prostředky, barvy, ředidla a jiné těkavé látky.


Je čaj návykový ?!
Ćaj zejména díky kofeinu povzbuzuje a pomáhá udržovat bdělost. Díky kofeinu, ale i dalším látkám (včetně vonných silic) čaj podporuje duševní procesy a zlepšuje psychickou výkonnost a koncentraci.


Bylo vysloveno podezření, že dlouhodobé pití zejména silného čaje může
způsobit určité plíživé změny povahy a změny na tzv. jemných tělech a auře, podobně jako
je tomu údajně např. u tvrdých drog, přičemž některé tyto změny se (zřejmě
převážně negenetickou cestou - zejména psychotronicky - psychoenergoinfor-
mačně) do určité míry mohou přenést i na potomstvo.

Je možné předpokládat, že děti rodičů nesnášejících kofein budou
postiženy stejnou nesnášenlivostí pravděpodobněji než děti rodičů bez této
nesnášenlivosti, která někdy dosahuje téměř příznaků alergie.  Byla dokonce vyslovena hypotéza, že "slabé" drogy mohou při dlouhodobém působení přispět ke vzniku oslabeného potomstva stejně jako drogy "silné" při kratším působení.To je ovšem zatím jen ve stádiu dohadů.


Lidé s vředovou chorobou by neměli pít silný černý (nebo jiný čínský)
čaj, protože stejně jako káva stimuluje vylučování žaludeční kyseliny a
může působit dráždivě. Mohou však pít slabý čaj s mlékem. Čaj může také u
citlivých osob vyvolat migrénu. Není známo, zda a v kterém případě je
vyvolávána bioflavonoidy, taniny, tříslovinami, fenolickými látkami nebo
kofeinem.

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Myomy

myom Děložní myomy jsou benigní (nezhoubné) nádory, které vyrůstají z děložní stě­ny tvořené hladkou svalovinou. Postihují 30-40% žen v produktivním věku. U ně­kterých žen myomy nevyvolávají vel­ké obtíže a stačí je jen sledovat v rám­ci pravidelných gynekologických prohlí­dek (zejména ultrazvukem).

Číst dál...

Endometrioza

endometriozaVeškeré informace o endometrioze nám poskytl prof. MUDr. Jaroslav Živný, DrSc. přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze, kde se nachází, jediná svého druhu v republice, specializovaná ambulance pro diagnostiku a léčbu endometriozy.

Číst dál...

Gynekologické záněty

gynezanetyZáněty ženských pohlavních orgánů jsou infekční onemocnění vyvolaná bakteriemi, viry, kvasinkami, parazity a často je původců více najednou (infekce polymikrobiální). Původce ifekce může být již existující v pochvě či na zevním genitálu nebo je do organismu zanesen zvenčí.

Číst dál...