500 g hovězí kližky ( nebo vepřového )

2 velké cibule

sádlo

rajský protlak

mletá paprika sladká ( u vepřového 1 čerstvá červená paprika ) 

drcený kmín

sypké polévkové koření ( Vegeta, Zounarka atd. ) nebo masový vývar

sůl

pepř

worcester

starý tmavý chleba nebo Solamyl

  

Nakrájenou cibuli zpěníme na sádle. Přisypeme mletou papriku  a chvíli restujeme - pozor - pořád míchat - jestli se paprika připálí zhořkne, v tom případě raději začněte znovu. Přidáme ( u vepřového nakrájenou čerstvou papriku ) rajský protlak a na kostičky nakrájené maso, osolíme a chvíli restujeme, dokud maso nezmění barvu. Podlijeme vývarem nebo vodou ( v tom případě přisypeme polévkové koření ), přidáme drcený kmín a necháme dusit. Vody nesmí být mnoho - jen aby těsně přikryla maso - maso nesmí plavat. Když se směs začne mírně připékat, přiléváme vodu -vždy trochu a dusíme doměkka.

 

Aby hovězí guláš měl správnou chuť, prý se musí průběžně trochu připalovat. Guláš prý vynalezli maďarští pastevci, kterým se často rozutekla stáda a než je sehnali zpátky, maso v kotlíku se vždy trochu připeklo.

 

Jestliže je hotový guláš příliš řídký, můžeme ho mírně zahustit dvěma způsoby ( nikdy moukou ! ):

  1. do vařícího guláše za stálého mícháni drátěnou metličkou vmícháme trochu Solamylu rozpuštěného ve vodě
  2. do guláše přidáme rozdrobený chleba a necháme rozvařit

Guláš můžeme dochutit trochou worcesteru , přidáním pálivé papričky, trochou piva, atd. .

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit