500 g hovězí kližky ( nebo vepřového )
2 velké cibule
sádlo
rajský protlak
mletá paprika sladká ( u vepřového 1 čerstvá červená paprika )
drcený kmín
sypké polévkové koření ( Vegeta, Zounarka atd. ) nebo masový vývar
sůl
pepř
worcester
starý tmavý chleba nebo Solamyl
Nakrájenou cibuli zpěníme na sádle. Přisypeme mletou papriku a chvíli restujeme - pozor - pořád míchat - jestli se paprika připálí zhořkne, v tom případě raději začněte znovu. Přidáme ( u vepřového nakrájenou čerstvou papriku ) rajský protlak a na kostičky nakrájené maso, osolíme a chvíli restujeme, dokud maso nezmění barvu. Podlijeme vývarem nebo vodou ( v tom případě přisypeme polévkové koření ), přidáme drcený kmín a necháme dusit. Vody nesmí být mnoho - jen aby těsně přikryla maso - maso nesmí plavat. Když se směs začne mírně připékat, přiléváme vodu -vždy trochu a dusíme doměkka.
Aby hovězí guláš měl správnou chuť, prý se musí průběžně trochu připalovat. Guláš prý vynalezli maďarští pastevci, kterým se často rozutekla stáda a než je sehnali zpátky, maso v kotlíku se vždy trochu připeklo.
Jestliže je hotový guláš příliš řídký, můžeme ho mírně zahustit dvěma způsoby ( nikdy moukou ! ):
- do vařícího guláše za stálého mícháni drátěnou metličkou vmícháme trochu Solamylu rozpuštěného ve vodě
- do guláše přidáme rozdrobený chleba a necháme rozvařit
Guláš můžeme dochutit trochou worcesteru , přidáním pálivé papričky, trochou piva, atd. .