červená řepa
celer
mrkev
kyselé zelené jablko (např. Granny Smith)
česnek
petrželka hladká
Zálivka:
olivový olej
bílý vinný ocet (nebo citronová šťáva)
česnek
sůl
Všechnu syrovou zeleninu a kyselé jablko nastrouháme na hrubo.
Poměr zeleniny - červená řepa : celer : mrkev = 1:1:1/2.
Připravíme si zálivku: prolisovaný česnek utřeme se solí, přidáme vinný ocet, mícháme, až se sůl rozpustí, přidáme olivový olej a vidličkou opět dobře promícháme. Poměr vinný ocet : olivový olej = 1: 2-3 (na 1 PL octa 2-3 PL oleje).
Zálivku přilijeme do mísy ke všem ingrediencím a dobře promícháme.
Záměrně neuvádím přesná množství jednotlivých surovin, v originále je tento salát opravdu pikantní.
V kombinaci s dobrým chlebem a hustým bílým jogurtem se jedná o sytý, ale lehký salát.