Jestli se cítíte na něco neobvykle sladkého, tak vyzkoušejte Nigellin datlový dort, který jsem odkoukala z jejích Nigella bites. Je tam trochu zvláštní příprava, ale když dáte dostatečně vody, tak se to povede. Vysvětlení dále.
Nigella napřed smíchá sypké přísady, potom tekuté a nakonec to smíchá všechno dohromady.
175 g polohrubé mouky
100 g muškátového cukru
prášek do pečiva


150-200 ml mléka
1 vejce
70 g rozpuštěného másla
zamícháme a přisypeme asi 200 g pokrájených datlí
zapékací misku vymažeme máslem, nalijeme do něj těsto, posypeme 200 g dalšího muškátového cukru, poklademe kousky másla, asi dalších 70 g (přiměřeně) a zalijeme 400 ml vroucí vody
potom šoupneme do předehřáté trouby - asi 180 stupňů a pečeme zhruba 45 minut
Vypadá to, že vody je hodně, ale není. Výsledkem je křupavý piškot obklopený hustou omáčkou. Nejlepší je vlažný podávaný s kyselou smetanou. A muškátový cukr nahrazuji normálním cuktem s muškátovým květem a trochou melasy.
Tenhle dortík dělám, když chci někoho překvapit a s receptem jsem se dost tajila. Kupodivu tady jsem ho popsala celkem dobrovolně. Asi vím, že bude v dobrých rukách.

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit