1794681 10203439740223836 1724805157 n
Recept na tento cheesecake mi poslal můj kamarád Martin. Nejen, že dort nesrovnatelně lépe naaranžoval a nafotil, ale je také mnohem zkušenější kuchař a pekař - což si můžete ověřit v restauraci Cafe & bar Beseda ve Vsetíně. Recept je malinko pracnější, ale když prý budete dort připravovat 2x týdně, nepříjde vám to... :)

 

 

 

 

Korpus:
2 balení máslových sušenek (Opávia Zlaté)
100 g rozpuštěného másla
- rozdrcené sušenky smícháme s máslem a natlačíme na dno formy vyložené pečícím papírem (papír dejte i po stranách)

Těsto:
600 g přírodního sýru (Philadelphia je zbytečně drahá, kupuju přírodní sýr ve vaničce z Kauflandu)
200 g cukru krupice
½ lusku vanilky
špetka soli
šťáva a kůra z 1 citronu
3 vejce + 1 žloutek
2 vrchovaté lžíce solamylu (nebo jiného škrobu)
2 vrchovaté lžičky mleté kávy
- vejce s cukrem a solí ušleháme do pěny, poté přidáváme postupně sýr, šťávu a kůru z citronu, škrob a nakonec kávu
- vzniklou hmotu nalijeme na korpus a necháme cca 5 min odpočinout, občas formou bouchneme, aby vyšly bublinky vzduchu
- pečeme nejlépe ve vodní lázni v troubě vyhřáté na 160 °C asi 45 min (dříve troubu neotvírat) – po upečení by cheesecake měl být pevný (zkoušíme uprostřed)
- pak necháme zhruba 2 hod vychladnout v pootevřené troubě

Krém:
3 kysané smetany
1 smetana ke šlehání
4 ks Smetana Fix od Ötkera
rozvar z kůry a šťávy ze dvou pomerančů s cukrem (nebo pomerančový džem)
- smetany ušleháme, přidáme rozvar nebe džem dle chuti a nakonec přisypeme ztužovač
- natřeme na vychladlý dort a sítkem zasypeme kakaem smíchaným s mletou kávou

PS: příchutě lze libovolně obměňovat - například u této citrónové pouze zaměňte pomeranče za citróny a vynechte kávu

1743684 10203439728303538 616164483 n

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit