chleba2

 

Nedávno jsem na webu našla recept na tzv. nehnětený chleba pečený v litinovém hrnci. Originální recept naleznete tady. Vyzkoušela jsem ho a je opravdu dobrý. Hned na první pokus jsem nedodržela přesně postup. Přesně jak v receptu upozorňují, udělat z těsta bochánek je dost složitá záležitost.

 

Takže jsem těsto prostě jen pomoučila a přesypala do zapékací mísy...

Zároveň se mi nechtělo čekat další 2 hodiny než chleba v míse znovu vykyne (těsto jsem připravila večer a chtěla jsem rodinku vzbudit vůní čerstvého chhleba...). Tak jsem prostě nastavila troubu a mísu s chlebem nechala půl hodiny ležet na otevřených dvířkách - vykynul dostatečně.

Pečení se povedlo, ale chléb se přichytil ke dnu mísy. Je sice výborný, ale manžel má raději tmavý chleba, tenhle je spíše středomořského typu. Takže druhý pokus dle "mého" upraveného receptu a postupu... :)

 

Ingredience:

 

2 hrnky pšeničné mouky

1 hrnek žitné mouky

1 a 1/2 hrnnku teplé vody

2 lžičky soli

1 sáček droždí

 

Suroviny smíchejte a doporučuji je i prohníst (zabere to chvilku a zabráníte vzniku moučných ostrůvků v těstě). Těsto dejte do mísy přikryté potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout alespoň 12 hodin. Po vykynutí vyklopte na pomoučený vál a znovu lehce prohnětte s moukou tak, aby těsto nelepilo. V originálním receptu je, že se mísa na pečení nemusí mazat, ale doporučuji alespoň na dno vystřihnout kolečko z pečícího papíru. Těsto vyklopte do mísy a přiklopte víkem. Zapněte troubu na cca 150 stupňů a těsto nechte cca půl hodiny kynout na otevřených dvířkách. Poté zvyšte výkon na 250 stupňů a pečte dokud chleba nezezlátne, cca 30-40 minut.

 

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit