musakaMiluji Řecko! Ostrovy, pevninu, města i venkov, moře, slunce, památky, lidi, víno, jídlo... Večerní posezení v taverně na břehu moře. Když se  měsíc zrcadlí ve ztemnělé hladině a šumící vlnky odlivu smývají z písku stopy romantiků a dovádějících dětí. Sedíte na nepohodlné vyplétané židli u stolečku s kostkovaným igelitovým ubrusem. Chladivý mořský vánek vám zaplétá vlasy a přináší osvěžení po dni stráveném pod sálajícím sluncem na pláži. Mihotavé plamínky lucerniček na stolech se odrážejí v orosených karafách s restsinou a číšníci se pohupují v tanečním rytmu buzuki, linoucím se z letitého rádia.  Sledujete, jak rozpouštějící se kostky ledu mléčně barví ouzo  a plnými doušky nasáváte okolní vůně. Parfémy kolemjdoucích se mísí se slanou vůní moře, ambrou, kadidlem a santalem z obchůdků na promenádě, středomořských bylin, nočního jasmínu (který se majestátně pne z mezery ve vyprahlé dlažbě, zatímco u nás má k dispozici celou zahradu a hektolitry a vody a ne a ne vonět...) a především s vůní připravovaných pokrmů vycházející  z kuchyně i okolních restaurací. Jedna z těch místních dobrot se připravuje i pro vás...

Tento recept na tradiční řeckou musaku mám z nádherného ostrova Samos, kde pěstují nejlepší víno v celém Řecku...

Číst dál...

Těsto: 450 g hl. mouka, 2 velká vejce, lehce našlehaná, 4 lžíce vody (dělávám z poloviční dávky)


Náplň: 200 g ricotta, 1 velké vejce, trošku ml. mušk. oříšku, přiměřeně spařeného listového špenátu, mletý pepř černý nebo bílý, sůl

Číst dál...

- půl kila vepřového ( vhodné ke grilování ) nebo kuřecího masa

- 2 červené papriky

- 2 limetky

- olivový olej

- 1 balíček mozzarely

- sůl, drcený pepř ( ideálně citrónový )

- čerstvý rozmarýn

- špejle

Číst dál...

1/2 kila vepřové pečeně

2 střední cibule

svazek řapíkatého celeru

3 střední mrkve

2 deci bílého vína¨

máslo

Číst dál...