Otravy potravinami patří k nemnoha otravám, které přicházejí hromadně - nejčastěji postihne několik členů téže rodiny nebo strávníků téže kuchyně či restaurace. Zejména s nadcházejícími letními měsíci musíme počítat s tím, že se potraviny rychleji kazí a příležitostí k otravě potravinami je mnoho. V tomto článku se nebudeme zabývat otravami houbami a jen okrajově salmonelami a botulismem - vše probereme v samostatných kapitolách.
Houbařská sezóna je v plném proudu. Abychom si mohli své úlovky náležitě vychutnat, měli bychom houby dobře znát a nepodceňovat nebezpečí, které nám z jejich strany může hrozit. V tomto článku si popíšeme otravu naší nejjedovatější houbou nejjedovatější houbou muchomůrkou zelenou.
Název alkohol pochází z arabského al-kahal, což znamená jemnou substanci. Alkohol vzniká při kvašení cukru pomocí kvasinek. Lidstvo zřejmě poznalo nejdříve víno, potom pivo a teprve v 11. století destilaci.
Víno je zkvašený mošt z hroznů vinné révy s obsahem alkoholu 7-13%.