Liz Vaccariello , autorka Digest diety , vysvětluje, jak můžete zhubnout rychle tím, že jíte potraviny, které aktivně posouvají vaše tělo do režimu uvolňování tuků. V podstatě stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel o složení jídelníčku z běžně dostupných potravin a budete hubnout bez diety.
Již v dávné minulosti člověk využíval divoce žijících včel v přírodě, aby od nich získával jako hlavní produkt med nejen k obživě a jako sladidlo, ale i jako zvláštní dar přírody k léčení ran a nemocí. Staří Řekové a Egypťané přisuzovali významnou úlohu produktům včel na zdraví člověka.
Velmi málo pivařů se zajímá o složení piva nebo o jeho vliv na jejich výživu. Vědí, že pivo je vyvážený a chutný nápoj, významný pro utišení žízně, a zřídkakdy uvažují o jeho nutriční hodnotě. Pivo je ale velmi významným zdrojem mnoha důležitých nutričních látek jako jsou vitaminy, aminokyseliny, minerální látky, vláknina a další.
O objevitelích zázračných bobulí existuje řada mohamedánských legend, které přežily staletí a tradují se dodnes. Z 6. století před naším letopočtem pochází informace o tom, že v Africe byla používána kávová zrna jako platidlo a pojídána jako jídlo.
Snažit se žít zdravě a přemýšlet o tom, co si dát na talíř, je jistě chvályhodné a vřele doporučované. Ale jak se říká - všeho moc škodí. Někdy se totiž může toto úsilí zvrtnout v patologickou potřebu jíst pouze „neškodné" potraviny.
Na podzim roku 2002 vznikl díky spolupráci společnosti Víno Mikulov, a.s. a Ústavu klinické biochemie a hematologie Fakultní nemocnice v Plzni zajímavý projekt. Jeho cílem bylo objektivně určit vliv pravidelné a střídmé konzumace bílého vína Víno Mikulov -Můller Thurgau Sommelier Club 2002 na lidský organismus, zejména na ukazatele rizika srdečně-cévních chorob (srdeční infarkt, ucpávání cév dolních končetin, cévní mozková příhoda...).
Probiotika se v současnosti definují jako živé mikroorganismy, bakterie mléčného kvašení, které příznivě ovlivňují zdraví člověka zlepšením jeho mikrobiální střevní rovnováhy. Celkové množství bakterií trávícího traktu je 10x větší než počet buněk lidského těla! Mezi probiotické kultury patří hlavně lactobacily.
Historie olivového oleje je velmi stará. Lze říci, že je úzce spjata s historickým vývojem lidstva, především však se středomořskou civilizací. Ve 4. stol. př. n. l. se olivovník (Olea europaea), původem z Arménie, dostal do Palestiny a odtud do Egypta faronů, odkud nastoupil své vítězné tažení do dalších zemí. Je tak jednou z nejstarších kulturních rostlin .
Dávkování a příprava čaje
Základním pravidlem přípravy je zalití jedné čajové lžičky čaje 150 ml
vroucí vody v porcelánové nádobě s vestavěným sítkem a víkem. Čajové lístky spařujeme vždy v zakryté nádobě, aby neunikla nejtěkavější složka aroma.
PEPŘ ČERNÝ - jsou bobule tropické rostliny "pepřovníku černého". Je to ovíjivý tropický keř, původem z Malabarského pobřeží východní Indie. Nejvíce se pěstuje v asijských tropech na poloostrově Moluckém, v Indii, Číně, Vietnamu, na Sumatře a Jávě, v Thajsku a na Filipínách, avšak i v Brazílii.
Červená řepa ( Beta vulgaris var.crassa ) je velmi ceněnou zeleninou pro svůj obsah zdraví prospěšných látek.Stará latina nazývala červenou řepu rapum nebo rapulum. Jedná se o zeleninu s výraznou červenou až fialovou barvou a výjimečnou chutí způsobenou obsahem betainu. K výrazné chuti přispívají též organické kyseliny, např. jablečná, vinná a citronová. Jedná se o dvouletou rostlinu. Bulva se sklízí v prvním roce. Z horní části bulvy vyrůstá růžice jedlých listů s červeným zabarvením.
Rooibos je jedinečný přírodní zdroj minerálů, vitamínů, stopových prvků, antioxidantů blahodárně působících na lidský organismus. Jde o víceletý keř druhu čajovníkovce kapského Aspalathus linearis, který roste především v Jižní Africe.
Častým problémem žen, které přivedly na svět miminko, je nadváha. Někdy je to pár kil, která „zmizí samy" v průběhu několika měsíců, někdy však tuk ne a ne zmizet. Dřív, než své tělo začnete trápit drastickými dietami s cílem získání lepších proporcí, přečtěte si následující řádky.
Odborníků, kteří spojují imunitu s výživou je v naší zemi coby prstů na jedné ruce. S RNDr. Petrem Šímou, CSc. se povídá moc pěkně. Ze záměru o sestavení jídelníčku nebo jednoduchého návodu co jíst, abychom byli zdraví, nakonec téměř sešlo. A to je dobře.