Miluji Řecko! Ostrovy, pevninu, města i venkov, moře, slunce, památky, lidi, víno, jídlo... Večerní posezení v taverně na břehu moře. Když se měsíc zrcadlí ve ztemnělé hladině a šumící vlnky odlivu smývají z písku stopy romantiků a dovádějících dětí. Sedíte na nepohodlné vyplétané židli u stolečku s kostkovaným igelitovým ubrusem. Chladivý mořský vánek vám zaplétá vlasy a přináší osvěžení po dni stráveném pod sálajícím sluncem na pláži. Mihotavé plamínky lucerniček na stolech se odrážejí v orosených karafách s restsinou a číšníci se pohupují v tanečním rytmu buzuki, linoucím se z letitého rádia. Sledujete, jak rozpouštějící se kostky ledu mléčně barví ouzo a plnými doušky nasáváte okolní vůně. Parfémy kolemjdoucích se mísí se slanou vůní moře, ambrou, kadidlem a santalem z obchůdků na promenádě, středomořských bylin, nočního jasmínu (který se majestátně pne z mezery ve vyprahlé dlažbě, zatímco u nás má k dispozici celou zahradu a hektolitry a vody a ne a ne vonět...) a především s vůní připravovaných pokrmů vycházející z kuchyně i okolních restaurací. Jedna z těch místních dobrot se připravuje i pro vás...
Tento recept na tradiční řeckou musaku mám z nádherného ostrova Samos, kde pěstují nejlepší víno v celém Řecku...
Ingredience:
mleté maso (jeden větší balíček hovězí-vepřové)
cibuli (2)
lilek (2 )
rajčatový protlak (1 konzervu )
olivový olej
brambory
mléko, hladkou mouku a máslo na bešamelovou omáčku
mletou skořici
muškátový oříšek mletý
pepř&sůl
Očištěný lilek nakrájejte na kolečka osolte a nechte "vypotit". Brambory oloupejte a nechte cca 15- 20 minut vařit. Uvařené brambory nakrájejte na kolečka a položte vrstvu na dno olivovým olejem vymazaného pekáčku. Vrstvu brambor osolte a jemně posypte skořicí.
Plátky lilku položte na pečící papír, poprašte skořicí ,potřete olivovým olejem a dejte do trouby pod gril dokud nezezlátnou - cca. 15 minut.
Cibuli nakrájejte na drobno a opražte na olivovém oleji. Přidejte mleté maso ( klasická musaka se dělá z jehněčího, ale můžete použít i směs mletého vepřového a hovězího ). Osolte, opepřete, přidejte trochu skořice a trochu mletého muškátového oříšku. Opražte až se maso začne rozpadat. Přidejte rajský protlak, vše promýchejte a duste na mírném ohni, dokud maso nezměkne.
Připravte si bešamel.
V hlubší pánvi rozpusťte máslo a pomalu přisypávejte mouku. Stále míchejte, dokud mouka nezezlátne. Pak si vezměte drátěnou kvedlačku a za stálého míchání pomalu přidávejte mléko. Nebojte se hrudek, dají se rozmíchat dohladka, chce to jen trpělivost. Když už máte hmotu požadované konzistence a množství, přidejte sůl a mletý muškátový oříšek a nechte ještě chvíli za stálého míchání prohřát.
Do pekáčku na vrstvu brambor položte plátky grilovaného lilku, na to masovou směs a vše zalejte bešamelem.
Pekáč dejte do trouby na 200 stupňů, dokud bešamel nezhnědne.
Musaka je vynikající se suchým bílým vínem ( ideálně s řeckou retsinou ) a pokud jste přidali více oleje, bude se hodit čerstvý bílý chleba.