- půl kila vepřového ( vhodné ke grilování ) nebo kuřecího masa
- 2 červené papriky
- 2 limetky
- olivový olej
- 1 balíček mozzarely
- sůl, drcený pepř ( ideálně citrónový )
- čerstvý rozmarýn
- špejle
Do mísy ( nemá být kovová ) vymačkáme obě limetky, smícháme s olivovým olejem, přidáme nadrobno nasekaný rozmarýn ( já ho stříhám ), drcený pepř a sůl . Do připravené směsi vložíme maso nakrájené na větší kostky, vše promícháme a necháme cca 2 hodiny marinovat. Papriky očistíme, zbavíme semínek a nakrájíme rovněž na větší kostky. Maso napichujeme na špejle a prokládáme paprikou.
Připravené špízy dáme péct do trouby nebo na gril ( v nepropustné nádobě ) a podlijeme zbylou marinádou. Pečeme ( grilujeme ) dokud maso nezměkne ( cca 20 minut ). Těsně před koncem pečení poklademe špízy plátky mozzarely a dáme ještě na chvíli do trouby, dokud se mozzarela neroztopí.
Hotové špízy na talíři polijeme šťávou z pekáčku a podáváme s vařeným bramborem nebo rýží.
Pokrm je velmi jemný a při použití kuřecího masa i dietní.