spaghetti alla carbonaraCelosvětová obliba italské kuchyně spočívá ve faktu, že většina italských jídel se skládá nanejvýše z pěti surovin a připravíte je za půl hodiny. Většina českých jídel zahrnuje polovinu obsahu lednice a jejich příprava trvá 2 dny. Aby nedošlo k omylu - miluji českou kuchyni a konkrétně bez výpečků, škvarků, bůčku, atd., bych si svůj jídelníček uměla představit jen stěží... Možná i proto mám ráda italské "carbonara". Je to totiž jídlo s převažující chutí pancetty, což je, nejen, italský druh slaniny. A, jaká je pravda o špagetách carbonara? Nepatří do nich smetana! Vždyť, kde by chudí uhlíři, kteří údajně jídlo vynalezli, vzali smetanu, kdysi symbol luxusu? 

Jako správný italský pokrm se i carbonara skládají jen ze čtyř surovin...

Ingredience:

 

- semolinové špagety

- 4 žloutky 

- 200 g pancetty

- 100 g parmazánu

- olivový olej, sůl, drcený pepř 

- horká voda ze špaget

 

Špagety uvařte all dente v dobře osolené vodě a zceďte (trochu vody si dejte stranou).

Pancettu nakrájejte na kostičky a osmažte na oleji do křupava.

Žloutky (musejí to být žloutky, ne celá vejce, protože jinak nevytvoří omáčku, ale bílky se srazí) promíchejte se strouhaným parmazánem.

Špagety v míse prromíchejte s osmaženou pancettou a ještě horké i s omáčkou ze žloutků a parmazánu - nevařte!, jen pomalu přidávejte horkou vodu, dokud nevznikne krémová omáčka, která rovnoměrně obalí těstoviny.

Osolte, opepřete a podávejte.

 

V tomto receptu je důležité dodržet suroviny - zejména pancettu. Pokud pancettu nahradíte moravským uzeným, můžete klidně přidat i smetanu... Z italských carbonara máte rázem českou "uhlířinu", ale ani ta není špatná... :)

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit