Celosvětová obliba italské kuchyně spočívá ve faktu, že většina italských jídel se skládá nanejvýše z pěti surovin a připravíte je za půl hodiny. Většina českých jídel zahrnuje polovinu obsahu lednice a jejich příprava trvá 2 dny. Aby nedošlo k omylu - miluji českou kuchyni a konkrétně bez výpečků, škvarků, bůčku, atd., bych si svůj jídelníček uměla představit jen stěží... Možná i proto mám ráda italské "carbonara". Je to totiž jídlo s převažující chutí pancetty, což je, nejen, italský druh slaniny. A, jaká je pravda o špagetách carbonara? Nepatří do nich smetana! Vždyť, kde by chudí uhlíři, kteří údajně jídlo vynalezli, vzali smetanu, kdysi symbol luxusu?
Jako správný italský pokrm se i carbonara skládají jen ze čtyř surovin...
Ingredience:
- semolinové špagety
- 4 žloutky
- 200 g pancetty
- 100 g parmazánu
- olivový olej, sůl, drcený pepř
- horká voda ze špaget
Špagety uvařte all dente v dobře osolené vodě a zceďte (trochu vody si dejte stranou).
Pancettu nakrájejte na kostičky a osmažte na oleji do křupava.
Žloutky (musejí to být žloutky, ne celá vejce, protože jinak nevytvoří omáčku, ale bílky se srazí) promíchejte se strouhaným parmazánem.
Špagety v míse prromíchejte s osmaženou pancettou a ještě horké i s omáčkou ze žloutků a parmazánu - nevařte!, jen pomalu přidávejte horkou vodu, dokud nevznikne krémová omáčka, která rovnoměrně obalí těstoviny.
Osolte, opepřete a podávejte.
V tomto receptu je důležité dodržet suroviny - zejména pancettu. Pokud pancettu nahradíte moravským uzeným, můžete klidně přidat i smetanu... Z italských carbonara máte rázem českou "uhlířinu", ale ani ta není špatná... :)