Tak už je to tady! Počasí, o jakém si často i v létě necháváme jen zdát, láká ven. A, začíná grilovací sezóna! Jíst venku je určitě zdravé, minimálně pro psychiku... S tím mají zkušenosti především obyvatelé středomoří. A právě z této oblasti, z Řecka, pochází recept na špízy souvlaki. Slovo souvlaki znamená špejlička a přímo ze špejliček se souvlaki okusuje...
Ingredience:
1/2 kg kuřecího nebo vepřového masa (můžete vyzkoušet i jehněčí)
šťáva ze 2 citrónů
1 dcl olivového oleje
4 stroužky česneku
oregano (nejlépe čerstvé)
sůl, pepř
Z vymačkaných citrónů, oleje, drobně nasekaného oregana a na plátky nařezaného česneku udělejte marinádu. Maso nakrájejte na kostičky, osolte, smíchejte s marinádou a dejte do lednice alespoň na 5 hodin. Napíchejte na špejle, i s plátky česneku, a dejte grilovat.
K souvlaki je výborný čerstvý bílý chléb (nejlépe máčený v panenském olivovém oleji smíchaném se solí, pepřem a drceným česnekem...). Recept na chléb najdete tady.